7 tervislikku alternatiivi Sinu toidulaual

Kas oled tihti kaalu langetades põrunud? Sa sead endale võimatuid eesmärke ja üritad üleöö ellu viia drastilisi muutusi?

Siin on sulle 7 tervislikku alternatiivi igapäeva toidulauale ja mõned retseptid.

Tehes väikseid muudatusi oma igapäeva harjumustes võid saavutada kauaoodatud edu!


1. Valge suhkur

Valge suhkur ei sisalda olulisi toitaineid, valke, vitamiine ega mineraale. Peaaegu iga looduslik alternatiiv on parem. Vahtrasiirup ja mesi on head asendused. Vahtrasiirup sisaldab kaltsiumi, rauda, ​​tsinki ja mangaani. Mesi sisaldab B- ja C-vitamiini.

Nii vahtrasiirup kui ka mesi on valgest suhkrust magusamad, nii et võid neid ükskõik millises retseptis kasutada väiksemas koguses.


2. Krõpsud

Kas oled loobunud kartulikrõpsudest ja tunned, et vajad siiski oma elus natuke krõpsu?

Vaheta kartulikrõpsud porgandipulkade, selleri või brokkoli vastu. Need köögiviljad annavad Sulle mõnusa krõmpsu, kus on vähem kaloreid ja puuduvad rasvad ja soolad. Üks peotäis Lay’s kartulikrõpse sisaldab 160 kalorit, samas kui üks peotäis toorest porgandit sisaldab 12 kalorit. Valige porgandid ja säästke 148 kalorit! Kui soovid rohkem maitset, tee kõrvale dipikaste. Näiteks feta-pähkli dipp (retsept all).

Pähklid on samuti üks suurepärane asendus, kuid siis pead arvestama, et ei säästa kaloreid (üks peotäis segatud pähkleid on umbes 200 kalorit).

3. Sool

Naatriumkloriid võib põhjustada kõrget vererõhku ja seda tuleks tarbida mõõdukalt.

Toidu valmistamisel kasuta võimalikult palju soola asemel maitsetaimi. Kui naudid tugevaid maitseid, siis näiteks tšilli sisaldab peaaegu null kalorit. Proovi ka Sriracha või tšillihelbeid. Sõltuvalt Sinu retseptist kasuta veel basiilikut, tüümiani, tilli, murulauku või rosmariini.

Maitsetaimede kombinatsioone saab osta ka toidupoes. Kontrolli kindlasti silte, et maitseained ei sisaldaks soola ja suhkrut.

4. Või

Proovi avokaadot! Pool tassi võid annab 813 kalorit. Sama kogus purustatud avokaadot sisaldab 184 kalorit.

Küpsetamisel võid sarnaste tulemuste saamiseks asendada retseptis kuni poole võist avokaadoga. Avokaados on vähem kaloreid, küllastunud rasvu ja kolesterooli. Need sisaldavad rohkem valku, kiudaineid ja vitamiine. Lisaks on avokaado lisamisel küpsetised sageli mahlasemad!

Kui Sul pole avokaadot, saad või asendada ka oliiviõliga. Sel juhul vähenda  kindlasti kogust, kuna õli on vedelam kui või. Kui retsept nõuab ühe tassi võid, kasuta ¾ tassi õli.


5. Jäätis

Külmutatud banaanid on ülimaitsvad!

Puhasta üks banaan või sega see maasikate ja ananassiga ühtlaseks kreemjaks massiks ja pane sügavkülma. Eriti maitsev on maapähklivõi banaani kreem (retsept all).

Või kasta külmutatud banaan väikeses koguses sulatatud tumedas šokolaadis ja puista selle peale magustamata hakitud kookospähklit.

6. Kommid

Proovige asendada kommid lemmik puuviljadega või kuivatatud puuviljadega.

Ananassid on magusad ja suudavad magusaisu ohjeldada. Samuti on need täis kiudaineid ja seega täidab Sind vähemate kaloritega. Arbuus on veel üks suurepärane puuvili. See on suure veesisaldusega ja magus.


7. Pasta

Spagettide asemel tee suvikõrvitsa nuudleid ehk “zuudleid“ (retsept all)

Suvikõrvitsa nuudlid on suurepärane vaheldus tavalisele pastale. Kergem seedida, ilusam silmale vaadata ja ka maitselt parem kui harilikud nuudlid.

Kooresed suvikõrvitsa nuudlid:

2 keskmist suvikõrvitsat (nuudliteks lõigatud)

200ml taimset koort (soovitan Planti kaerakoort)

100g tofut

150g sparglit (võib asendada rohelise aedoaga)

1 valge sibul

3 küüslauguküünt

Maitsestamiseks: soola, musta pipart ja värsket sidrunimahla

Küpseta sibul ja küüslauk vähese õliga pannil klaasjaks.

Lisa pannile väikeseks tükeldatud tofu ja spargel, pruunista ja lisa sool ja must pipar.

Lisa taimne köögikoor ja maitse järgi sidrunimahla, lase segul mõned minutid haududa.

Lisa kastmele suvikõrvitsa nuudlid ja lase 1-2 minutit tasasel tulel küpseda. Jälgi, et zuudlid üle ei küpseks ja säilitaks oma krõmpsu tekstuuri. (soovi korral võid suvikõrvitsa nuudlid ka eraldi pannil õrnalt läbi küpsetada ja seejärel kastme lisada).

Serveeri soojalt ja lisa vajaduse korral veel maitseaineid.

Naudi koos kaaslasega tervislikku vaheldust tavalisele pastale!


Feta ja pähkli dipp:

Pane fetajuust, pähklid, õli ja küüslauk köögikombaini ning püreesta ühtlaseks. Kui segu on liiga paks, siis lisa veidi vett.

Sega juurde hakitud basiilik, maitsesta soolaga.

Maapähklivõi banaanikreem:

Lõika banaan viiludeks ning pane sügavkülma seni,kuni banaaniviilud on kergelt külmunud. Sega 4 sl skyr´i maapähklivõiga. Ülejäänud skyr püreesta külmutatud banaaniviiludega ühtlaseks. Lisa lohakalt segades juurde maapähklivõisegu. Serveeri koheselt üleraputatud kaneeli ja pähklitega.



Allikas: 8fit


Eelmine
Maarika edulugu
Järgmine
Beebikõht ja seedeprobleemid kadunud tänu seedeensüümidele

Lisa kommentaar

Email again: